A vakbélgyulladás gyakorisága

Vakbélgyulladás

Tartalom

merkazolila ízületi fájdalom

A vakbélgyulladás legtipikusabb tünetei közé vakbélgyulladás az alhas jobb oldalán fellépő vakbélgyulladás fájdalmat, melyhez étvágytalanság és émelygés is társul. Lássuk, milyen további panaszokat tapasztalnak a betegek.

deformáló arthrosis a térd 1 fok

Mi a vakbélgyulladás? Vakbélgyulladás esetén nem a teljes vakbél gyulladása lép fel, hanem annak egy részéé, az úgynevezett féregnyúlványé.

vakbél

Magyarországon kb. A népesség kb.

az ízületek nagyon fájnak

Vakbélgyulladás tünetei A vakbélgyulladást nem könnyű diagnosztizálni, ugyanis a kezdeti stádiumban olyan tüneteket produkál, melyek más betegségek esetén is megfigyelhetőek. Az érintettek eleinte szúró fájdalomról számolnak be gyomor- illetve köldöktájékon, amit azonban bármilyen más gyomorpanasz is okozhat.

Pár órán belül viszont további tünetek jelentkeznek.

akut fájdalom a végtagok ízületeiben

A betegség előrehaladottabb szakaszában a fájdalom lehúzódik az alhas jobb oldalára, és felerősödik, így sokszor a bal oldalra is kisugárzik, de egyes esetekben a teljes hasban érezhető a kínzó fájdalom.

Ez attól is függ, hogy pontosan hol és hogyan helyezkedik vakbélgyulladás a féregnyúlvány, ami ugyanis egyénenként eltérő lehet, nyúlvány helye pedig a várandósság alatt meg is változhat.

térdízületet sétál

A vakbélgyulladás. A betegség diagnosztizálása során épp emiatt meg szokták vizsgálni, hogy az érintett érez-e fájdalmat ugrálás következtében.

Mikor kell vakbélgyulladásra gyanakodnunk? A vakbélgyulladás legtöbbször 10 és 30 éves kor között fordul elő, a betegség kialakulásának valószínűsége ezután már vakbélgyulladás csökken. Az idejében felismert és megműtött vakbélgyulladás könnyen, gyorsan és maradéktalanul gyógyul, míg a késői felismerés vagy az operáció halogatása életveszélyes szövődmények kialakulásához vezethet. Kialakulása, okai A vakbélgyulladás orvosi nevén appendicitis magyar köznyelvi elnevezése megtévesztő, mert valójában nem a vakbél, hanem a féregnyúlvány heveny gyulladásáról van szó.

További tünetek lehetnek:.